Surf Tribe
13 OKTOBER 2018 – 13 JANUARI 2019, Kunsthal Rotterdam
Stephan Vanfleteren is een vlaamse fotograaf die voor de Belgische krant “De Morgen” regelmatig foto’s schoot. Voor de expositie Surf Tribe heeft hij verschillende surf hotspot bezocht en is hij op zijn eigen wijzen de authentieke kant van surfen gaan fotograferen. De foto’s zijn portretten waarbij je in zwart-wit de indrukwekkende kant van deze mooie groep mensen ziet. Voor mij spreken de werken enorm voor de verbeelding doordat ieder persoon de kracht en misschien ook wel de zwaktes laat zien van een surfer. De kracht om de grote golven te trotseren, maar ook de kwetsbaarheid dat ze altijd een risico nemen door te tarten met de natuur. De portretten zijn er niet om de surfers te verafgoden als helden, maar om te laten zien dat er ook een persoon is achter het icoon. De passie voor het zoute water, de trekkende huid, het stugge haar en de passie voor de natuur zie je in iedere foto. Het is een mix van verschillende leeftijden en verschillende surf niveaus. Hier zie je dan ook dat het niet uitmaakt; of je nu surf icoon bent of amateur surfer, iedereen kent de risico’s die horen bij het surfen. 
Het portret van Bethany Hamilton sprak mij misschien wel het meest aan van alle. Op jonge leeftijd aangevallen door een haai en verloor hierdoor haar armen, maar ondanks dat is ze doorgegaan met haar passie volgen. Tegenwoordig is zij een levende legende die iedereen voorbij surft. Stuk voor stuk zijn die verhalen te vinden in de portretten van Stephan Vanfleteren. Na het horen van haar indrukwekkende verhaal had ik de angst dat het verhaal niet over zou komen, of dat het in het niets zou vallen, echter is het portret ongelofelijk doeltreffend en brengt deze het verhaal prachtig over. 
Als kunstadviseur is een serie zoals die van Vanfleteren een parel om te zien. Het voordeel van fotografie is dat het vaak om werken in oplage gaat. Waarbij je door de oplage van het aantal werken een geweldig portret kan aankopen voor een relatief betaalbare prijs. Het grote voordeel bij fotografie is ook dat je het in verschillende afmetingen kan halen, hierdoor kan een foto die je aanspreekt passen boven de bank of misschien wel gewoon als fotolijstje op de kast staan. Hierdoor is fotografie al tijden een medium wat enorm in trek is. 

Tip: vraag altijd wat de oplage is, aangezien er een verschil tussen zit een beperkte oplage en een onbeperkte serie. De beperkte oplage is de kans groter dat deze waardevast zijn of stijgen, bij foto’s die gedrukt worden zonder limitering kunnen esthetisch een goede investering zijn, maar zullen hun waarde snel verliezen.