Bed & Bunker® is zoals de naam al zegt een bed in een bunker. Bed & Bunker is er op gericht te verblijven op bijzondere plekken in een markante bouwwerk.
In Nederland stonden ooit zo’n 10.000 bunkers (eigenlijke naam kazematten of groepsschuilplaatsen) langs de 85 km lange waterlinie. Daarvan zijn er nu nog zo’n 1580 bewaard gebleven. Een groot aantal is gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar ook in 1939 zijn nog bunkers gebouwd. De waterlinie is laaggelegen polderland wat onder water gezet kon worden. Bebouwingsmogelijkheden in de waterlinie zijn altijd zeer beperkt geweest. Tegenwoordig zijn het veelal prachtige groene gebieden met parels van forten, vestingsteden en kastelen, en bunkers.
De ruimtes in de groepsschuilplaatsen zijn beperkt. Om te kunnen verblijven in de bunkers is een extensie nodig. De bunkers zijn allemaal Rijksmonument. In de extensie worden badkamer, keuken/kitchenette en woonkamer ondergebracht, de bunker zelf blijft authentiek.
Het doel van initiatiefnemer Cultuurberg is om een pilot te draaien waarbij een 6-tal bunkers ontwikkeld worden die als inspiratie en voorbeeld kunnen dienen voor andere bunkers en waarmee uiteindelijk een verdienmodel gerealiseerd kan worden waarmee de bunkers onderhouden en behouden kunnen worden.
Bed & Bunker® is zoveel mogelijk zelfvoorzienend, duurzaam en 100% circulair. Een verzonken bodemplaat, net als bij elektrische auto’s herbergt alle voorzieningen, en de gesloten dakvlakken zijn voorzien van zonnecellen. De extensie is van rank staal en glas, tegenover het dikke beton van de bunker. Het glas wordt bedrukt met een zachte overgang van half-transparant naar helder glas, als de ochtendmist om een bunker.
Back to Top